Sağlık

Canan Karatay: Bu besinleri yiyen demir gibi oluyor

Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı yaşam ve beslenme konularındaki önerileriyle dikkat çeken bir isimdir. Geleneksel beslenme alışkanlıklarını tersine çeviren önerileriyle bilinir. İşte, Karatay'ın sağlıklı bir vücut için önerdiği ve canlandırıcı etkisi olduğuna inandığı besinlerin listesi

Abone Ol

SOĞAN Anadolu'da yaygın olarak tüketilen soğan, hemen her yemekte kendine yer bulsa da içeriğindeki şifayı en iyi şekilde almanın, özellikle çiğ olarak tüketmekten geçtiğini belirten Karatay. Aynı zamanda soğanın "kavrulmaması" gerektiğine vurgu yapıyor. "Her öğünde tüketin" dediği kuru soğan sayesinde prebiyotik alımının sağlanabileceğini belirten Karatay, aynı zamanda soğanın mineral bakımından da çok zengin olduğunu dile getiriyor.

ELMA SİRKESİ Canan Karatay, sirkelerin doğal ve doğru şekilde yapıldığında doğadaki en zengin probiyotik kaynaklardan biri olduğunu vurguluyor. Yararlı mikroorganizmalar olarak bilinen probiyotiklerin bağırsaklardaki etkisiyle tüm vücudu yenileyebileceğini ifade ediyor. Elma sirkesinin probiyotik içeriğiyle dikkat çektiğini belirten Karatay, metabolizmayı güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırdığını söylüyor. Özellikle ürünün "doğal" olmasına vurgu yaparak, elma sirkesini doğru şekilde kullanmanın sağlık için faydalı olabileceğini ifade ediyor.

SARIMSAK Prof. Dr. Canan Karatay'ın "bol bol tüketin" dediği besinlerden biri de sarımsak. Bağırsaklarda yararlı bakteriler için gerekli ortamı hazırlayan içeriğindeki "prebiyotik" sayesinde öne çıkan sarımsak, aynı zamanda bağışıklığı güçlendiren "allisin" adlı maddeyi içeriyor. İçeriğindeki "allisin", enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etkiye sahiptir ve doğal bir antibiyotik etkisi gösterir. Bu nedenle düzenli tüketimi, birçok bakteri ve virüse karşı korurken aynı zamanda kronik hastalıklar için de risk düşürücü bir etkiye sahiptir.

LAHANA Lahana, içeriğindeki birbirinden farklı besinle adeta şifa kaynağı. A, C, E ve K vitaminleri yönünden zengin olan bu besin, aynı zamanda kalsiyum ve fosfor gibi mineraller yönünden de adeta bir depo olarak çalışıyor. Üstelik, Prof. Dr. Canan Karatay tarafından da "dünyanın en sağlıklı besinlerinden" biri olarak kabul ediliyor. Canan Karatay, lahana turşusunun dünyanın en önemli tıbbi malzemelerinden biri olduğunu vurgulayarak, Alzheimer, kanser gibi hayatı tehdit eden hastalıkların yanı sıra karaciğer yağlanmasını engellediğini ve kan şekerini düzenlediğini belirtiyor. Bu sözler, İngiltere Kanser Araştırma Vakfı'ndan Profesör Tim Key tarafından da destekleniyor. Yapılan bazı çalışmalar neticesinde brokoli ve lahana gibi sebzelerin bağırsak kanseri riskini azaltan moleküllere sahip olduğu belirtilmektedir.

İLİKLİ KEMİK SUYU Prof. Dr. Canan Karatay, her sabah uyandığında mutlaka "ilikli kemik suyu" içtiğini belirtti. Kemiklerini güçlendirmek için her gün bu tarifi tükettiğini söyleyen Karatay, bu besinin hem bağışıklığı hem de kemikleri adeta çeliğe dönüştürdüğünü belirtiyor. Bir kupa dolusu kemik suyu ile yarım limonu bir arada tükettiğini söyleyen Canan Karatay, karışımına ayrıca bir çay kaşığı da kristal kaya tuzu eklediğini belirtiyor. Her sabah kahvaltıdan önce içtiği bu karışım ile vücudun hastalıklara karşı direncini koruduğunu söyleyen Canan Karatay, aynı zamanda hormonları rahatlattığını ve kas bağlarını güçlendirdiğini de ekliyor.