Dünya

DSÖ Gazze için Hepatit A uyarısında bulundu

Gazze'de neredeyse içme suyu ve temiz tuvaletin bulunmaması endişe verici bir durum yaratıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gazze'de hızla yayılan hepatit A nedeniyle binlerce kişinin sarılık taşıdığı uyarısında bulundu.

Abone Ol

"MUHTEMELEN BİNLERCE KİŞİ VAR" Ghebreyesus, Hepatit A'nın genellikle hafif seyrettiğini, ancak bazen ciddi hastalıklara neden olabildiğini belirtti. Şu ana kadar doğrulanan 24 vaka olduğunu ve herhangi bir ölüm bildirilmediğini ifade eden Ghebreyesus, "Muhtemelen Hepatit A'ya bağlı sarılık hastalığı olan binlerce kişi var." dedi.

Ghebreyesus, neredeyse hiç temiz su, tuvalet ve çevrenin olmadığı "insanlık dışı" yaşam koşullarının, Hepatit A'nın daha da yayılmasına yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, Gazze'de hastalıkları teşhis etme ve buna yanıt verme kapasitesinin son derece sınırlı olduğuna dikkat çekti.

Ghebreyesus, Gazze için "Tıbbi yardıma engelsiz ve güvenli erişim ile sağlığın korunması çağrısını sürdürüyoruz." ifadesini kullanarak, bölgede tıbbi yardıma ulaşımın güvence altına alınması ve sağlık koşullarının korunması konusundaki çağrısını yineledi.

7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarda, en az 10 bin 800'ü çocuk, 7 bin 250'si kadın olmak üzere toplamda 24 bin 620 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 61 bin 830 kişinin ise yaralandığı belirtiliyor. Saldırılar, Gazze Şeridi'nde büyük bir insanlık trajedisine yol açtı.

Enkaz altında hala binlerce insanın hayatını kaybettiği bildirilirken, sivil halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları da saldırılara maruz kalarak sivil altyapı büyük ölçüde tahrip ediliyor. Saldırılar, savaşın yıkıcı etkilerini göstererek insani bir krize neden oluyor.