Güncel

HÜRKUŞ güçlü mühimmatla geri dönüyor!

Türk savunma sanayii, milli silah sistemleri, sensörler ve mühimmatlarla entegre edilen insanlı ve insansız hava araçları ile yeni yetenekler kazanıyor.

Abone Ol

Türk savunma sanayisi, ASELSAN, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE gibi kuruluşlar tarafından geliştirilen silah sistemleri, sensörler ve mühimmatlarla donatılan insanlı ve insansız hava araçlarını milli envanterine ekliyor. Özellikle HÜRKUŞ gibi milli hava araçları, bu entegrasyon faaliyetleri sayesinde Türkiye'nin milli mühimmat envanterini etkin bir şekilde kullanabilme yeteneğine sahip oluyor.

Türk Havacılık Uzay Sanayii, temel, tekamül uçuş eğitimi ve savaş pilotu harbe hazırlık uçuş eğitimleri için tasarladığı yeni nesil gelişmiş eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRKUŞ'u, zorlu operasyonlarda yakın hava desteği görevlerini yerine getirmek amacıyla üretti.

HÜRKUŞ'un hafif taarruz ve silahlı keşif varyantı, günümüz muharebe alanlarındaki asimetrik tehditlere karşı düşük maliyetli, yüksek harekat kabiliyetine sahip, etkili ve esnek bir çözüm sunmak üzere geliştirilmeye devam ediliyor. HÜRKUŞ-C olarak adlandırılan silahlı varyant, kullanıcılara yüksek irtifada ve zorlu coğrafyalarda, gündüz ve gece koşullarında gerçekleştirilecek görevler için 750 kilograma kadar geniş bir faydalı yük kapasitesine sahiptir.

Son dönemde HÜRKUŞ-C'ye çeşitli mühimmat ve ekipmanların başarılı bir şekilde entegre edilmesi için uçuş/atış testleri gerçekleştirildi. Roketsan tarafından üretilen L-UMTAS Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi, CİRİT Lazer Güdümlü Füze, MAM-L Mini Akıllı Mühimmat ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen TOGAN Silah Sistemi gibi milli mühimmatlar HÜRKUŞ-C'ye entegre edilmiş ve başarılı atış testleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, EHSİM tarafından geliştirilen ve çoklu tehdit ortamında güdümlü füzelere karşı koruma sağlayan "flare" sistemi de entegre edilerek HÜRKUŞ-C'nin ısıya karşı hassas füzelerden korunma yeteneği kazanmıştır.

HÜRKUŞ'a en son ASELSAN tarafından üretilen Lazer Güdüm Kiti (LGK)-81 entegre edildi. Bu kit, 250 libre sınıfındaki MK-81 genel maksat bombasını maliyet etkin ve yüksek hassasiyette vuruş kabiliyetine sahip akıllı mühimmata dönüştürmektedir. HÜRKUŞ, LGK-81 ile 2 hafta önce Konya'da gerçekleştirilen testlerde hedefine başarılı bir atış yapmıştır. LGK, sabit/hareketli hedeflere karşı daha yüksek vuruş hassasiyeti, genişletilmiş atış zarfı, daha düşük ikincil/yanal hasar ve atıldıktan sonra havada hedef değiştirebilme kabiliyeti sağlamaktadır. LGK, mühimmatın hedeften yansıyan lazer enerjisine güdümlenmesini, arayıcı başlığın hedeften yansıtılan lazer ışığını algılamasını ve kanatçıkların bombayı lazerle işaretlenen hedefe hassas bir şekilde yönlendirmesini mümkün kılar.

Sırada ağır makineli tüfek var HÜRKUŞ-C, yakın bir gelecekte 12,7 milimetre ağır makineli tüfeğe sahip bir kanat altı poduyla atış yapma yeteneğine sahip olacak. Ağır makineli tüfek entegrasyonu, HÜRKUŞ-C'ye özellikle Kara Kuvvetleri operasyonlarının etkinliğine önemli katkı sağlayacak olan yakın hava desteği yeteneği kazandıracak. Bu entegrasyon projesi kapsamında TRMEKATRONİK, SARSILMAZ'ın 12,7 milimetre değiştirilebilir namlulu kara platformu silahını, sabit namlulu, iç parçaları hafifletilmiş, dakikada 1100 mermi atabilen bir hava türevi haline getirerek pod içine gömdü. Böylece ortaya, boş kovanı ve mayonu toplayan, atacağı mühimmatı kendi içinde taşıyan bir pod çıktı. Türk Havacılık Uzay Sanayii, HÜRKUŞ-C'yi Afrika ülkelerine ihraç etmeyi başardı. Ayrıca, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Muharebe Ateş Destek Timi ve İleri Hava Kontrolörü eğitim faaliyetlerinde kullanılması amacıyla HÜRKUŞ Hava Yer Entegrasyon Uçağı varyantını geliştirdi. Bu gelişmiş varyant, düşük kullanım maliyeti ve gelişmiş aviyonik sistemleri ile önemli avantajlar sağlamayı hedefliyor.