Sağlık

Kış mevsiminde Bağışıklık güçlendiren besinler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, kış mevsiminde sofranızda düzenli bulundurmanız gereken 8 besini açıkladı ve "Bağışıklık sisteminin kış mevsiminde güçlü kalması için doğru besin seçimlerinin büyük önem taşıdığını" vurguladı.

Abone Ol

Nar Nar, antosiyanin içeriğiyle en güçlü antioksidan özelliklere sahip meyvelerden biri olarak bilinir. İçerdiği zengin C, E, K vitaminleriyle birlikte kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller sayesinde bağışıklık sistemini destekler, hastalıklara karşı korunmamıza yardımcı olur. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ozman, narın meyvesi kadar kabuğunun da güçlü antioksidan özellikleri taşıdığını belirtti ve 'Bu nedenle nar kabuklarını iyice temizledikten sonra çay olarak demleyerek arada bir tüketebilirsiniz' önerisinde bulundu.

Balık Balık, içeriğinde bol miktarda omega-3 yağ asitleri, melatonin, triptofan ve taurin gibi bağışıklık sistemini düzenleyen bileşenler barındırır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ozman, düzenli balık tüketiminin bağırsaktaki yararlı bakteri sayısının artmasına katkı sağladığını vurgulayarak, 'Bağırsaklardaki yararlı bakteri sayısının yüksek olması, güçlü bir bağışıklık sistemi için hayati öneme sahiptir. Kış ayları, zengin balık çeşitliliğiyle besinsel açıdan faydalı olduğu için bu dönemde haftada iki gün balık tüketmeye özen göstermek faydalı olabilir' şeklinde konuştu.

Kivi Kivi, sağlığımız için önemli olan polifenoller ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Bu meyve, 100 gramında bulunan yüksek miktarda C vitamini ile yetişkin bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacını neredeyse tek başına karşılayabilir. Kivinin içeriğinde yer alan polifenoller, antioksidan özelliklere sahiptir ve vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önleyebilir. Ayrıca, C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırabilir.

Kuşburnu Kuşburnu, oldukça zengin bir C vitamini kaynağıdır ve bu özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği C vitamini, bağışıklık sistemindeki birçok hücresel fonksiyonda rol alarak etkili olur. Aynı zamanda içerdiği zengin polifenoller sayesinde soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösterebilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ozman, C vitaminin ısıya karşı hassas olduğunu vurgulayarak, 'Uzun süre kaynatılan ya da işlenen gıdalarda, örneğin marmelatlarda C vitamini içeriğinin azaldığını' belirtti ve ekledi: 'Kuşburnu çayını kaynar suda 10-15 dakika demleyip fazla bekletmeden tüketmek, C vitamini içeriğinden en etkin şekilde faydalanmanıza yardımcı olabilir.

Kefir Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için bağırsakların sağlıklı olması son derece önemlidir. Kefir, içeriğindeki faydalı bakteriler sayesinde bağırsak florasının düzenlenmesine katkı sağlar ve bu da güçlü bir bağışıklık sistemi için önemli bir role sahiptir. Bağırsaktaki yararlı bakteri sayısının artmasına yardımcı olur. Ayrıca, kefir içeriğinde bulunan karbonhidrat, yağ, ve protein gibi makro besin öğeleri ile kalsiyum, magnezyum ve B2 vitamini gibi mikro besin öğeleri, sağlıklı beslenmenin ve dolayısıyla sağlıklı bir bağışıklık sisteminin oluşmasında önemli bir rol oynar.

Balkabağı Kış mevsiminin renkli besinlerinden biri olan balkabağı, içeriğinde bulunan A vitamini ile bağışıklık sistemi hücrelerinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu sayede bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olur. A vitamini ayrıca çeşitli enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde de etkili olabilir. Beslenme planınıza balkabağını garnitür olarak ya da çorba yaparak ekleyebilirsiniz.

Havuç Havuç, içeriğinde bulunan beta karoten sayesinde bağışıklık sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. C vitamini, potasyum, çinko gibi mineraller ve fenolik bileşikler havucu kış aylarında bağışıklığı destekleyen önemli bir besin haline getirir. Ayrıca, havuç iyi bir lif kaynağı olarak bağırsak sağlığını destekler. Havucu salatalara ekleyerek veya çiğ olarak tüketerek zengin besin içeriğinden faydalanabilirsiniz.

Ayva Ayva, güçlü antioksidan içeriğiyle dikkat çeken bir meyvedir. İçerdiği C vitamini ve fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sistemimize destek olur. Bir porsiyon meyveden birini günlük meyve tüketiminizde ayva tercih edebilirsiniz; örneğin, 1/3 orta boy bir ayva bir porsiyon meyveye denk gelir. Ayrıca öksürük veya boğaz ağrısı gibi şikayetlerde, ayvayı ıhlamurun içine dilimleyerek tüketebilirsiniz.