Güncel

Lokanta ve kafelerde fiyat uygulaması başladı

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme bugün yürürlüğe girdi. Gıda işletmelerinde fiyat bilgilerinin görünür olması şartı getirilmesiyle birlikte lokanta ve kafelerde fiyat uygulaması başladı.

Abone Ol

Ticaret Bakanlığının, yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmelerin tarife ve fiyat listelerini görünür bir şekilde kafe ve restoranların önüne koymasına ilişkin düzenlemesi, bugün yürürlüğe girdi.

Ticaret Bakanlığının, Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'i, 19 Aralık 2023'te Resmi Gazete'de yayımlanarak işletmelere 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçiş süreci tanınmıştır.

Yeni yönetmeliğe göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu iş yerinde, özellikle lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde ise iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılacak, takılacak veya konulacaktır.

Yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmeler, yeni düzenlemeye uygun olarak fiyat listelerini kapılarının önüne koymaya başladı. Bazı işletmeler ise fiyat listelerini restoran ve kafelerin camlarına asarak düzenleme değişikliğine uyum sağladı.

İşletme sahibi İlker Candarlı, yeni yönetmeliğin müşterilerin faydalanacağı ürüne ödeyeceği bedeli daha net bir şekilde bilmesine olanak tanıdığını belirterek, bu durumun hem müşteri hem de işletmeci açısından faydalı olduğunu ifade etti.

"Artık müşteriler alacağı ürünün fiyatını daha net bir şekilde biliyor" Müşteri Mehmet Tozlu, yeni uygulamanın müşteriler açısından önemine vurgu yaparak şunları kaydetti: "Artık müşteriler alacağı ürünün fiyatını daha net şekilde biliyor olacak. Bu düzenleme, öğrenciler ve turistler için de önem taşıyor. Özellikle turizm kentlerinde bu uygulamanın sıkı şekilde takibinin yapılması gerekiyor. Turistlik bölgelerde menü fiyatlarının olmaması nedeniyle yüksek bedelli hesaplar gelebiliyor. Bu düzenlemeyi çok doğru ve yerinde buluyorum"