Sağlık

Pıhtı sanıldığından daha mı tehlikeli?

Hayati organlardaki damarlarda pıhtı oluşumu, sık karşılaşılan ölüm sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, bu riskin yaşla birlikte arttığını ve düzenli sağlık kontrollerinin önemini vurguluyor.

Abone Ol

Pıhtı atması, kanser, bulaşıcı hastalıklar ve trafik kazalarından sonra en yaygın ölüm sebeplerinden biri olarak biliniyor. Bağırsak, karaciğer ve akciğer damarlarında oluşan pıhtılar, uzuv kayıplarına yol açabilen ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

ASVS 2023 Kongresi, Antalya'da düzenlendi ve bin 600 cerrah 30 ülkeden pıhtıya bağlı riskleri ele aldı. Özellikle aort damarındaki tıkanıklık konusunda önemli uyarılar yapıldı.

Uzmanlar, yaşın ilerlemesiyle vaka sayısının arttığını belirtirken, gençlerde de görülebildiğine rağmen, özellikle 65-74 yaş aralığında 100 binde 55 gibi bir sıklıkta olduğuna vurgu yapıyor.

Ayrıca uzmanlar, uzun süre oturmanın ve ayakta durmamanın sakıncalarına da dikkat çekiyor. Bacaklardaki ana damarlarda pıhtı oluşumunun bin kişiden birinde görüldüğü ve bu pıhtının akciğere ulaşma riskinin yüksek olduğu belirtiliyor.