Rusya'dan yeni tahıl koridoru açıklaması. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Rusya Dışişleri Bakanlığı olarak Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan ve İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Martin Griffiths başkanlığındaki BM heyetiyle yeni bir istişare turunu gerçekleştirdik.”

Vershinin, "Rusya, 18 Mart'ta ikinci döneminin sona ermesinden sonra bu anlaşmanın sadece 60 gün uzatılmasına itiraz etmiyor" dedi.

Rus diplomat, Moskova'nın tahıl anlaşmasıyla ilgili gelecekteki tutumunun, Rusya'nın tarımsal ihracatındaki durumun "sözle değil, pratikle" normalleşmesine bağlı olacağını kaydetti. Buna bankacılık işlemleri, lojistik, sigorta, dondurulmuş finansal hesapların açılması ve Togliatti-Odessa boru hattı aracılığıyla amonyak tedariki dahildir.

Ancak Vershinin'e göre, Washington, Brüksel ve Londra'nın Rus gıda ve gübrelerine yönelik yaptırımlarını hafifletmesi henüz işe yaramadı.

[caption id="attachment_7033" align="alignnone" width="1024"]Rusya'dan tahıl koridoru açıklaması Rusya'dan tahıl koridoru açıklaması[/caption]

TAHIL KORİDORU NEDİR?

Tahıl Koridoru anlaşmasının tarihi imzası İstanbul'da atıldı. Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan "Ukrayna Limanlarından Tahıl ve Gıda Maddelerinin Güvenli Taşınması Girişimi Belgesi" ile Ukrayna limanlarından tahıl ürünlerinin sevkiyatının önü açıldı.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya düzenlediği saldırıların ardından çok sayıda kargo gemisi Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından çıkamadı. Ukrayna tahıl sevkiyatındaki aksamalar nedeniyle küresel gıda krizi gündeme geldi. Tahıl koridoru anlaşması ile tahılın Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına taşınması için adımlar atıldı.

ABD ve İngiltere Yemen'e havadan denize savaş başlattı ABD ve İngiltere Yemen'e havadan denize savaş başlattı

Tahıl koridoru oluşturma çalışmalarının ilk amacı, mayınlar nedeniyle Ukrayna limanlarında mahsur kalan tahıl ve diğer gıda ürünleri yüklü gemilerin Odessa başta olmak üzere dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktı.

Bu kapsamda 80 civarında gemi olduğu kaydediliyor. Silolarda alıcı bekleyen yaklaşık 25 milyon tonluk tahılın dünya pazarlarına taşınması anlamına geleceği için bu gemilerin yol almasını sağlayacak bir koridorun oluşturulması önem kazanıyor.

Müzakerenin en önemli ayaklarından biri, Moskova'dan gemilerin mayınlı bölgelerden sorunsuz ayrılabilecekleri ve Rus saldırılarına maruz kalmayacakları yönündeki güvenlik garantileriydi.

Türkiye ve BM'nin Mayıs ayından bu yana yürüttüğü arabuluculuk çalışmalarının sonuç vermesiyle imzalanan anlaşma, savaşta bir ilk ve dönüm noktası olmasının yanı sıra, dünyayı saran tahıl krizine ve beraberindeki ülkelere çare olması bekleniyor. gıda fiyatlarındaki artış.

Tahıl koridoru oluşturma çalışmalarının ilk amacı, tahıl ve diğer gıda ürünleri yüklü gemilerin başta Odessa olmak üzere dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktı.

Dünyada yaşanan gelişmeleri Erişim Haber sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim