Soğuk havalarda ev ve kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirme eğilimimiz artar ve buna paralel olarak fiziksel aktivitemiz azalır. Bu durum, yaşam tarzımızı, beslenme alışkanlıklarımızı ve su tüketim alışkanlıklarımızı da değiştirir. Düşen hava sıcaklıklarıyla birlikte hastalıklara yakalanma riski artar. Özellikle soğuk algınlığı ve grip salgınlarının başlamasıyla, bağışıklık sistemimizi korumak ve güçlendirmek için hangi besinleri, yiyecek ve içecekleri tüketmemiz gerektiği konusundaki endişemiz artar. Ancak sonbahar ve kış aylarının sunduğu besinlerin dengeli tüketimiyle hastalıklara karşı korunmak mümkündür.

tropikal-meyveler-isimleri-listesi

TAZE MEYVE VE SEBZELERİ TÜKETMEK ÇOK ÖNEMLİ

Taze meyve ve sebze tüketiminin bağışıklık sistemini desteklediği, böylelikle enfeksiyon ve soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi olduğu bilinmektedir. Çocuklara taze meyve ve sebzeleri sevdirmek için beslenme çantalarına sevdikleri kış meyvelerini eklemek etkili olabilir. Yetişkinler de gün içinde ara öğünlerde taze sebze ve meyveleri tercih ederek bu faydalardan yararlanabilirler. Sebze ve meyveler, vitamin ve minerallerin yanı sıra posa ve yüksek su içeriğiyle, özellikle sonbahar ve kış aylarında oluşabilecek kabızlık gibi sindirim sistemi sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.

El-Yikama

Kuru incirin faydaları nelerdir? Kuru incir tansiyona iyi gelir mi? Kuru incirin faydaları nelerdir? Kuru incir tansiyona iyi gelir mi?

DAHA SIK EL YIKAMAK HASTALIKLARA YAKALANMA RİSKİNİ AZALTABİLİYOR

Grip gibi bulaşıcı hastalıklar, özellikle okul, iş yeri ve kalabalık alanlarda sıkça görülebilir. Yoğun temas, toz ve kir maruziyeti enfeksiyon riskini artırabilir. Bu durumu engellemek için hijyen kurallarının doğru bir şekilde uygulanması önemlidir. Ellerin sık sık yıkanması, hastalıklı kişilerle yakın temasın önlenmesi ve tüketilecek besinlerin temiz suyla yıkanması, enfeksiyonların yayılmasını engellemeye yardımcı olabilir.

926891-1948308403

YETERLİ UYKU BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DE GÜÇLENDİRİYOR

Yaz aylarında uyku düzeni rahatlayan bireyler, günlerin kısalmasıyla düzenli uyku alışkanlığı kazanmakta zorlanabiliyor. Yeterli uyku, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir ve dikkat ile konsantrasyonu artırarak iş veya okul performansına katkı sağlar. Grip önlemede en önemli faktörlerden biri düzenli uyku alışkanlığıdır. Yetersiz uyku, bağışıklık sistemini zayıflatarak vücudu gribe karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Kaynak: Sabri Ülker Vakfı