Türkiye genelinde 45 ilde, 5,5 ve üzeri depremlere sebep olabilecek 485 diri fay bulunuyor. Bu durum, ülkemizde deprem riski taşıyan iller ve ilçeler konusunda daha fazla hassasiyetin artmasına neden oldu.

MTA diri fay hattı risk haritası açıklandı1

Türkiye'nin deprem kuşağında yer almasıyla birlikte sarsıntılar ülkemizde devam ediyor. Ülkemizde, Kuzey, Doğu ve Batı Anadolu olmak üzere üç ana fay hattı bulunuyor. MTA'nın güncellenmiş Türkiye diri fay hattı haritasına göre, ülkemizdeki 485 diri fay, 5,5 ve üzerinde deprem riski taşıyor. "Türkiye'de hangi iller fay hatlarından etkileniyor?" gibi soruların yanıtlarını içeren MTA'nın güncellenmiş Türkiye deprem risk haritası bilgilerini haberimizde bir araya getirdik. Detaylar için aşağıya göz atabilirsiniz.

MTA diri fay hattı risk haritası açıklandı2

DOĞU ANADOLU FAY HATTI NEREDE, HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?

Türkiye'nin fay hatları, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu olmak üzere üç ana bölgede bulunuyor. Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi'nde başlar ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde sona erer.

2024 Ramazan Bayramı ikramiyesi ödenme tarihi belli oldu 2024 Ramazan Bayramı ikramiyesi ödenme tarihi belli oldu

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ ve Bingöl'e kadar uzanır. Daha sonra Muş'a kadar devam eder ve Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.

MTA diri fay hattı risk haritası açıklandı3

KUZEY ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER

AFAD verilerine göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin merkezinden aktif fay geçiyor. Bunun yanı sıra, 80'den fazla ilçe doğrudan aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.

Türkiye'nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan fay hattı, Saros Körfezi'nden başlayıp Aras Vadisi’ne kadar devam eder. Bu kuşak Gelibolu, Marmara Denizi’nin derin kısımları, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce-Bolu, Gerede, Merzifon, Suluova, Erbaa-Niksar, Kelkit Vadisi, Erzincan, Erzurum, Varto ve Van üzerinden geçen bir hat şeklinde yayılır. Ayrıca Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik de bu bölgede yer alır.

MTA diri fay hattı risk haritası açıklandı4

BATI ANADOLU FAY HATTI ÜZERİNDE YER ALAN İLLER

Ege Bölgesi’nde Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes çöküntü ovaları boyunca bazı aktif fay hatları uzanmaktadır. Bu fay hatları, Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir gibi bölgeleri içine alır. Bununla birlikte, Burdur, Acıgöl havzalarının kenarları ve Sultan Dağları’nın kuzey eteklerinde de fay hatları bulunmaktadır.

MTA diri fay hattı risk haritası açıklandı5

İSTANBUL VE ANKARA'DA DİRİ FAY BULUNMUYOR!

Kuzey Anadolu Fay Hattı, MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun fay hattı olarak belirtiliyor. İstanbul ve Ankara doğrudan diri fay hatları üzerinde bulunmasa da, bu illere yakın bölgelerdeki diri fay hatları risk oluşturabilir.

MTA diri fay hattı risk haritası açıklandı6

MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

MTA diri fay hattı risk haritası açıklandı8

YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

TÜRKİYE MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.

TÜRKİYE MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE DEPREM RİSKİ OLAN İLÇELER

Adıyaman- Gölbaşı

Afyon- Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı

Ankara- Şereflikoçhisar

Antalya- Demre

Aydın- Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar

Balıkesir- Gönen, Manyaz

Batman-Kozluk

Düzce- Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı

Elazığ- Palu, Sivrice

Editör: Yağmur Sezgin