Örnek soru kitapçıkları yayınlansa da sınavın tam formatı hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bu durum, öğrencilerin ve velilerin sınav formatıyla ilgili belirsizlik içinde olmalarına sebep oldu.

“İHA’larımıza sahip çıkmıştı” diyerek paylaştı! “İHA’larımıza sahip çıkmıştı” diyerek paylaştı!

ORTAK SINAVLAR NE ZAMAN?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak sınav programına göre, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri sınavı 26 Aralık'ta, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri sınavı ise 27 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Öğrencilerin aldıkları notlar, 100 üzerinden değerlendirilecek ve sonuçlar e-Okul sisteminden sorgulanabilecek. Bu program çerçevesinde öğrenciler, sınav sonuçlarını ve performanslarını e-Okul üzerinden takip edebilecekler.

1-4

ORTAK SINAVLAR TEST Mİ OLACAK KLASİK Mİ?

Bakanlık, bu döneme özgü olarak il ve ilçe genelinde düzenlenecek yazılı sınavlarda çoktan seçmeli soru formatını kullanacak. Sınav sistemi altyapısı hazırlandıktan sonra, açık uçlu sorular da bu sınavlarda yer alabilecek. Ancak, diğer tüm ortak yazılı ve genel yazılı sınavlar, açık uçlu veya kısa cevaplı sorulardan oluşacak. Bu sınavların soruları Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanacak ve okullara gönderilecek. Sınavın gerçekleştirilmesi okul öğretmenleri tarafından yapılacak. Değerlendirme ise okul veya Ölçme Değerlendirme Merkezi Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilecek.

ÖRNEK SORULAR YAYIMLANDI

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul ve liselerde gerçekleştirilecek yazılı sınavlar için örnek soru kitapçığı yayınladı. Yönetmelik kapsamında, sınavların nasıl yapılacağına ilişkin konu soru dağılım tabloları önceden okullara iletilmişti. Bakanlık, bu kez öğretmenlerin uygulayacağı ortak yazılı sınavlar ve birden fazla şubede yapılamayacak sınavlar için örnek soru kitapçıkları ve açıklamaları yayınladı. Bu kapsamda, sınıf veya alan öğretmenleri, kendi ilgili zümrelerince hazırlanan konu soru dağılım tabloları doğrultusunda, yayımlanan örnek soru kitapçıklarındaki soru tiplerine uygun sınav sorularını oluşturacaklar. Yayımlanan örnek soru kitapçıkları, öğretmenlere sınav yapma sürecinde rehberlik etme amacı taşıyor.

Editör: Yağmur Sezgin