Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında! Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100. Yıl Hitabı'nda şu önemli konulara değindi:

Sevgili milletim ve kıymetli misafirler, en içten duygularla hepinizi selamlıyorum.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı bir kez daha can-ı gönülden kutluyorum. Dünyanın dört bir yanında, Cumhuriyet bayramımıza eşlik eden kardeşlerimize ve dostlarımıza teşekkür ediyorum. Bugün, millet olarak büyük bir gurur ve heyecanı paylaşıyoruz.

29 Ekim 1923 tarihinde ilan ettiğimiz Cumhuriyetimiz, şimdi ilk asrını tamamlamış ve Türkiye Yüzyılı adını verdiğimiz ikinci asrına yelken açıyor.

Beklenen oldu KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi Beklenen oldu KAAN ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm kahramanları rahmet ve minnetle anıyorum.

Türk devlet geleneğinin binlerce yıllık bir parçası olan Cumhuriyetimiz, Türk milletinin tarihsel yolculuğunda yeni bir sayfa açmıştır. Cumhuriyet, Türk milletinin tarihine sadık, köksüz olmayan, geleneğinden beslenen ve milletimizin değerlerini yücelten bir devlettir.

Cumhuriyet, sadece bir başlangıç değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin köklü bir geleneğin mirasçısı olduğunu gösteren bir nişanedir. Bu büyük hazinenin değerini hep birlikte yaşayarak ve aktararak anlıyoruz.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ 100 YAŞINDA

Cumhuriyet, milletimizin büyük birikimlerini ve gücünü yansıtan 100 yaşına ulaşmış bir mirastır. Bu özel günü kutlarken, tarihimizin her dönemini gurur ve minnetle anıyoruz. Cumhuriyet, sadece geçmişimizin bir hatırası değil, aynı zamanda geleceğe ilham kaynağıdır. Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, onun bedelini kanla ödediğini vurgulayarak, Cumhuriyetin kazanılmasının kolay olmadığını hatırlatıyor.

Cumhuriyetin temel amacı, 'kimsesizlerin kimsesi' olmaktır. Bu ideali, Türkiye Cumhuriyeti'nin modern döneminde daha da güçlü bir şekilde kazanmıştır.

Türkiye, tarih boyunca mazlumların, mağdurların ve ihtiyaç sahiplerinin yanında olmuş, yardım elini uzatmıştır. Bu yardımsever tavrımız, farklı coğrafyalarda gösterilmiştir. Filistin ve Gazze'deki duruşumuz, geçmişte olduğu gibi insanlığın yanında durma taahhüdünün bir parçasıdır.

Cumhuriyet ve demokrasi, Gazi'nin en büyük ideallerindendir.

Gelecekte, Türkiye'nin 100 milyonluk bir nüfusa ulaşacağını görmeyi umuyoruz ve buna inanıyoruz. Bu büyüklük, milletimizin birikimi ve gücünün bir ifadesi olacaktır.

Milletimize efendilik yoktur, hizmet vardır' felsefesiyle 21 yıldır, gurur duyduğumuz milletimize hizmet etmekten onur duyuyoruz. Biz efendi değil, hizmetkarız. Eğitimden sağlığa, adalete, ulaşıma kadar büyük adımlar attık.

Sağlık sektöründe hastane yatak sayımız 1923'te 12 bin iken, 2002 yılında 164 bine, bu yıl ise 268 bine yükseldi. 1928'de sadece 1000 civarında hekimimiz vardı, 2002 yılında 92 bin, şu anda ise 194 bin hekimimizle vatandaşlarımıza hizmet sunuyoruz. Bugün itibarıyla 14 bin kilometrelik modern demir yolu hatları ile milletimize hizmet veriyoruz, bunların 2032 kilometresi hızlı tren hattıdır.

Ayrıca İspanyollarla bir anlaşma yapmayı ve Türkiye'ye yeni bir uçak gemisi kazandırmayı hedefliyoruz.

Cumhuriyetimizin yıl dönemlerinde hizmete sunduğumuz eserler, milletimizin gurur kaynağıdır. Türkiye'yi uluslararası arenada büyük bir oyuncu haline getirdik.

Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir sivil, özgürlükçü ve kapsayıcı anayasa hedefliyoruz. Bu, demokrasimizi darbe anayasası karanlığından kurtarmanın önemli bir adımı olacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında, dünyaya Vahdettin Köşkü'nden ilan ediyoruz: Hiçbir emperyalist güç, Türkiye Cumhuriyeti'nin mutlu, başarılı ve muzaffer olma yolunu engelleyemeyecektir.

Cumhurbaşkanı olarak, 40 yılı aşkın siyasi hayatımız boyunca olduğu gibi, Türkiye'ye ve Türk milletine aşkla hizmet etmeye devam edeceğiz

Editör: Haber Merkezi