Dini Bilgiler

2024 Regaip Kandili hangi gün, ne zaman? Regaip Kandili önemi, anlamı, özellikleri neler?

Regaip, sözlükte "Kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış" anlamına gelen ragibenin çoğulu olan bir kelimedir. Hicri takvime göre yedinci ay olan Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gece ise Regaip Kandili gecesi olarak adlandırılmaktadır. 2024 Regaip Kandili hangi gün, ne zaman? Regaip Kandili önemi, anlamı, özellikleri neler? işte detaylar...

Abone Ol

2024 Regaip Kandili hangi gün, ne zaman? Regaip Kandili önemi, anlamı, özellikleri neler? Regaip Kandili için geri sayım sürerken, Hicri Takvim'e göre Recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece olan bu özel gecede Kuran-ı Kerim okuma, bol bol istiğfar getirme, nafile namazlar veya kaza namazlarını kılma gibi ibadetler yapmak oldukça önemlidir.

2024 REGAİP KANDİLİ HANGİ GÜN, NE ZAMAN?

Regaip Kandili, 2024 yılında 11 Ocak Perşembe gecesini 12 Ocak Cumaya bağlayan gece olarak kutlanacak. Aynı zamanda Regaip Kandili, mübarek üç ayların başlangıcı olarak kabul edilir.

REGAİP KANDİLİ ÖNEMİ, ANLAMI, ÖZELLİKLERİ NELER?

Regaib gecesi, Kur’an’da saygı gösterilmesi istenen ve hadislerde -gün belirtilmeden- oruç tutulması tavsiye edilen haram aylardan receb ayında bulunsa da, özellikle tasavvufî eserlerde yer alan rivayetlerin asılsız olduğu ve Hz. Peygamber’in Regaib gecesinde ana rahmine düşmediği, receb ayının ilk perşembe günü oruç tutup gecesinde Regaib namazı kılmanın sevap olduğu yönündeki bilgilerin hadis âlimlerince belirtilmiştir.

Bazı âlimler ise genel anlamda fazileti âyet ve hadislerde belirtilen receb ayının bir gecesi olması dolayısıyla Regaib’in de faziletli gecelerden sayılacağını ifade etmişlerdir. Namazın en üstün ibadet olduğunu, akşam ile yatsı arasında nâfile namaz kılmanın fazileti hakkında -zayıf da olsa- hadislerin, sahâbî ve tâbiî sözlerinin bulunduğunu belirten bu âlimler, müslüman toplumlarda özel zaman dilimleri olduğuna inanılan ve dinî duyguların yoğun biçimde yaşandığı geceleri vesile ederek kazâ ve nâfile namaz kılmanın, Kur’an okumanın, çeşitli hayırlar yaparak Allah’a yaklaşmaya çalışmanın dinen bir sakıncası olmadığını ifade etmişlerdir.