Ülke ekonomisindeki seyrin yumuşak bir iniş olabileceğine dair sinyaller, ABD'de gözlemlenen makroekonomik verilerden geliyor. Özellikle analistler, bugün açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin, varlık fiyatlarında dalgalanmaya yol açabileceğini vurguluyor. Enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, piyasa beklentisinin enflasyonun aylık bazda değişmeyeceği ve yıllık bazda yüzde 3,1 seviyesinde olacağı yönünde olduğunu belirtiyorlar.

Enflasyon verileri öncesinde, New York Fed'in kasım ayına ilişkin Tüketici Beklentileri Anketi sonuçları da yayımlandı. Bu ankete göre, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, yüzde 3,4 ile Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bu veriler, ABD ekonomisindeki fiyat istikrarına yönelik belirsizlikleri ve tüketicilerin enflasyon beklentilerindeki değişimi gözler önüne seriyor. Özellikle enerji fiyatlarındaki düşüşün, genel enflasyon oranları üzerindeki etkisi izlenmeye devam ediyor. Piyasadaki bu dalgalanma ve tüketicilerin beklentilerindeki değişimler, ekonominin gelecekteki seyrine dair ipuçları sunuyor.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi arttı Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi arttı

Para piyasalarında, Mart ayında Fed'in faiz indirme olasılığı yüzde 50'ye, Mayıs'ta başlama ihtimali ise yüzde 80'e çıkmış durumda. Bugün başlayacak ve kararlar yarın açıklanacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında, politika faizinin yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutulması bekleniyor. Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların piyasalar için büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

ABD'nin enflasyon verileri yatırımcıların odağında

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,2 seviyesinde bulunurken, dolar endeksi yüzde 0,1 azalışla 104 seviyesinde seyrediyor.

Dünkü yüzde 1,1'lik düşüşün ardından altının ons fiyatı, önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 1.985 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolün varil fiyatı ise bugün yüzde 0,4 artışla 76,6 dolardan alıcı buluyor. Dördüncü gününde yükseliş eğilimini sürdürüyor.

Macy's gibi büyük perakende zincirlerinden biri olan şirketin hisseleri, bir yatırımcı grubunun şirketi 5,8 milyar dolara satın almak için teklif verdiği haberlerinin ardından dün yüzde 19'un üzerinde değer kazandı. Bu tür büyük ticari gelişmeler, ilgili şirketin hisse performansını önemli ölçüde etkileyebiliyor ve piyasalarda dikkate alınıyor.

Dün New York borsasında Nasdaq endeksi yüzde 0,20, S&P 500 endeksi yüzde 0,43 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,39 oranında artış gösterdi. ABD'de endeks vadeli kontratlar da yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı.

Avrupa'da dün İngiltere dışında genellikle pozitif bir seyir izlenirken, bugün bölge genelinde ZEW beklenti endekslerine odaklanılıyor.

Analistler, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) bu hafta faiz oranlarını sabit tutacağını belirterek, ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin Avrupa pay piyasalarında da oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu dün Ukrayna için 15,6 milyar dolarlık kredi programının ikinci incelemesini tamamladı ve 900 milyon dolarlık ödemenin yapılmasına onay verdi.

Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,21, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,07 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,33 artış gösterirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,13 değer kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar da yeni güne pozitif bir seyirle başladı.

Asya piyasalarında pozitif bir seyir izlendiği görülüyor.

Analistler, bugün açıklanacak ABD enflasyon verilerinin Fed'in daha sıkı adımlar atmaya hazırlandığına ilişkin beklentileri desteklemesi halinde, Asya pay piyasalarında risk iştahının artabileceğini öngörüyorlar.

Japonya'da üretici fiyatlarının kasımda üç yılın neredeyse en düşük seviyesine gerilemesi, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) enflasyon baskısının hafiflediği yönündeki görüşünü destekledi.

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerine göre, Japonya'da kasımda aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 0,3 artış gösterdi.

Dün, yüzde 0,9 artışla 146,2 seviyesinden günü tamamlayan dolar/yen paritesi, şu sıralarda önceki kapanışının yüzde 0,5 altında 145,4 seviyesinde bulunuyor.

Kapanışa yakın olarak, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 oranında artış kaydetti. Bu veriler Asya piyasalarında genel olarak olumlu bir seyir olduğunu gösteriyor.

Editör: Yağmur Sezgin