Yeni Merkez Bankası Başkanı kim olacak? Merkez Bankası ataması belli oldu mu? Yeni Merkez Bankası Başkanı kim olacak? Merkez Bankası ataması belli oldu mu?

Altın rekor tazeledi: Gramı 1900 lirayı gördü! Altın fiyatları, "şahin politikalarda son" beklentisiyle son 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Altının gramı, günü yükselişle başlamasının ardından 1900 lira seviyesinden işlem görüyor. Çeyrek altın ise 3 bin 130 lira, Cumhuriyet altını ise 12 bin 790 lira seviyelerinden satılıyor. Bu durum, altın yatırımcılarının küresel ekonomik belirsizliklere ve politika gelişmelerine duyarlılığını gösteriyor. Altın, geleneksel olarak güvenli liman olarak görülür ve ekonomik belirsizlikler arttıkça talebi artabilir.

ALTIN REKOR TAZELEDİ: GRAMI 1900 LİRAYI GÖRDÜ!

Dün altının gram fiyatı, ons fiyatındaki artışa paralel olarak günü yüzde 1,31 artışla 1896 liradan tamamladı.

Bugün altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.15 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 1900 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 3 bin 130 lira, Cumhuriyet altını ise 12 bin 790 liradan satılıyor.

Altının ons fiyatı, 2 bin 51 dolarla 4 Mayıs'tan bu zamana kadarki en yüksek seviyesini test ederken, şu sıralarda yüzde 0,1 primle 2 bin 45 dolar seviyesinde bulunuyor. Altın fiyatlarındaki bu hareketlilik, küresel ekonomik belirsizlikler ve piyasadaki şahin politika beklentileriyle ilişkilendirilebilir.

ALTIN BEKLENTİSİYLE 7 AYIN ZİRVESİNDE

Altın fiyatları, dünya genelindeki askeri çatışma endişeleri, doların zayıflaması, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) muhtemelen gelecek yılın ilk yarısında faiz indirimi yapabileceği beklentileriyle yükselişini sürdürdü.

ABD'de enflasyonun yavaşladığına dair veriler, Fed'in faiz artırım sürecini tamamladığı beklentilerini destekledi ve bu durum ABD dolarının zayıflamasına ve tahvil faizlerinde düşüşe neden oldu.

Dolar endeksinin üç ayın en düşük seviyelerine yakın seyretmesi ve düşen tahvil faizleri, altının ons fiyatını son yedi ayın en yüksek seviyesine taşıdı.

Fed'in sıkılaştırma döngüsünün sona erdiği beklentileri ve artan talep, altının ons fiyatını beş işlem günü boyunca yükselterek 2.050 dolara kadar çıkardı. Şu anda altının ons fiyatı 2.045 dolar civarında dengelenirken, rekor kırılan son tarih 8 Mart 2022'de 2.070,40 dolar seviyesindeydi.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın genişleyebileceği endişeleri, genellikle güvenli liman olarak görülen altındaki fiyat artışına katkıda bulundu. Analistler, altın fiyatlarının ayrıca Fed'in 2024'ün ilk yarısında "güvercin" bir eğilime döneceği beklentileri tarafından yönlendirildiğini belirtti.

Düşük faiz oranları, altını tutmanın fırsat maliyetini azaltırken, Hindistan'daki düğün sezonu, Batı dünyasındaki Noel dönemi ve Çin'deki yeni yılın altın talebini artırması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi