Dini Bilgiler

Altın zekatı nasıl verilir ve hesaplanır?

Abone Ol
Altın zekatı nasıl verilir ve hesaplanır? Zekat, İslam dinindeki mali ibadetler arasında yer alan önemli bir görevdir. Zekat vermek, Allah'ın rızasını kazanmak için malın belirli bir miktarının ihtiyaç sahiplerine aktarılmasıdır. Yılda bir kez verilen zekat, artan varlıklar arasında para, koyun, sığır, deve, altın ve gümüş gibi değerli şeylerden verilir. Nisap adı verilen belirli bir miktarda mala sahip olanlar, Allah'ın rızası için belirlenmiş miktarı belirli kişilere vermekle yükümlüdürler. Merak edilen dini bilgileri haberimizde derledik.

ALTIN ZEKATI NASIL HESAPLANIR?

İslam dininin temel prensiplerinden biridir ve mali bir ibadettir. Zekatın hesaplanması ve ödenmesi için belirli koşullar vardır. Zekat vermek isteyenlerin sahip oldukları mala göre belli bir miktarı ihtiyaç sahiplerine vermeleri gerekmektedir. Zekat nisabı, sahip olunan altın miktarına göre belirlenir. Nisap miktarı, dinen zengin sayılan kişilerin sahip olduğu altın miktarının belirlenmesiyle ortaya çıkar. Altın, hangi ayarında olursa olsun, 80.18 gram ağırlığa ulaştığında zekat vermek gerekmektedir. Farklı ayarlardaki altınlar ayrı ayrı hesaplanarak kırkta bir (%2,5) oranında verilmelidir. Zekat ibadeti, Allah rızası için yapılan önemli bir ibadettir ve toplumsal dayanışmanın bir göstergesidir. Zekat vermek, ihtiyaç sahibi insanların hayatlarını kolaylaştırmak ve onlara yardımcı olmak açısından büyük bir önem taşır. [caption id="attachment_8319" align="alignnone" width="1024"] Altın zekatı nasıl verilir ve hesaplanır?[/caption]

ALTINDA ZEKAT ORANI NASIL?

İslam dininde zekat, mali ibadetlerden biridir ve Müslümanların belirli bir miktarda mala sahip olduklarında zekat verme yükümlülüğü vardır. Altın, gümüş, para, koyun, sığır, deve gibi artan şeylerden verilen zekatın oranı, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen nisaba (belirli miktardaki mala sahip olma) bağlı olarak belirlenir. Altın için nisap, 80,18 gramdır ve altının ayarı ne olursa olsun, bu miktardan fazlasına sahip olan kişiler zekat vermekle yükümlüdürler. Zekat oranı, nisaba ulaşıldıktan sonra belli bir oranda sabittir ve herhangi bir değişiklik göstermez. Zekat verilecek altınların gramajı, ayarlarına göre farklılık gösterir. Altının ayarını öğrenmek için öncelikle sahip olunan altınların ayarının tespit edilmesi gerekmektedir. 21 ayardan az 100 gram altınlar içerisinde 80,18 gramdan daha az saf altın bulunduğu için bu altınlar zekat verme kapsamına girmemektedir. Zekat verirken güncel altın fiyatları göz önünde bulundurulmalıdır. Kişi sahip olduğu altının gramajına ve ayarına göre zekatını hesaplayarak vermelidir. Altının ayarına göre zekat hesaplanırken farklı ayarlardaki altınların zekatları, ayrı ayrı değerleri üzerinden hesaplanarak kırkta bir oranında verilir. Dini bilgiler ile ilgili merak edilen gelişmelerden haberdar olmak için Erişim Haber sayfamızı takip edebilirsiniz.