2024 yılsonu enflasyon ve dolar beklentileri yükseldi 2024 yılsonu enflasyon ve dolar beklentileri yükseldi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Avrasya Tüneli'nin resmi açılışının 20 Aralık 2016'da gerçekleştiğini hatırlatarak, İstanbul'da Avrupa ile Asya kıtaları arasında denizin altından araç geçişini sağlayan tünelin Kozyatağı-Bakırköy koridorunu baz alarak hesaplamalar yapıldığını ifade etti. Uraloğlu, tünelin kullanımıyla ilgili verileri sunarak, 7 yılda 7 milyon kullanıcının 123 milyon kez tüneli kullandığını belirtti. Bu kullanımla birlikte kullanıcılara 172 milyon saat zaman kazandığını, 218 bin ton yakıt tasarrufu sağlandığını, 91 bin ton emisyon azalımı elde edildiğini ve 492 milyon araç/kilometre azalımıyla kaza maliyeti tasarrufu sağlandığını paylaştı. Uraloğlu, tünelin hizmete girişinden bu yana ülke ekonomisine 1,5 milyar dolarlık bir katkı sunduğunu vurguladı.

Avrasya Tüneli, son 7 yılda ekonomiye 1,5 milyar dolarlık bir katkı sağladı2

HIZLI, EKONOMİK VE GÜVENLİ

Uraloğlu, Avrasya Tüneli'nin İstanbul Boğazı'ndaki hızlı, ekonomik, güvenli ve çevreci bir ulaşım alternatifi olarak, yüksek teknolojiyle donatılmış, ileri mühendislik ürünü bütüncül bir proje olarak hizmet verdiğini vurguladı. Tünelin, Asya ve Avrupa yakalarını 5 kilometrelik çift katlı bir deniz altı kara yoluyla birleştirdiğini, 14,6 kilometrelik bir güzergahta inşa edildiğini belirtti.

Uraloğlu, proje sayesinde trafik yoğunluğunun azaldığını ve ulaşım mesafelerinin yaklaşık 10 kilometre kısalmasıyla seyahat sürelerinin önceden 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indiğini ifade etti. Ayrıca, Avrupa ve Asya yakalarındaki yaklaşım yollarının genişletildiğini, kavşaklar, araç alt geçitleri ve yaya üst geçitlerinin inşa edildiğini ekledi. Tünelin tasarımıyla ilgili olarak, sadece hafif taşıtların kullanımına izin verildiğini, motosikletlerden otomobillere ve minibüslere kadar birçok aracın tüneli geçebildiğini belirtti.

Avrasya Tüneli, son 7 yılda ekonomiye 1,5 milyar dolarlık bir katkı sağladı3

KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Uraloğlu, Avrasya Tüneli'nin sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımı çerçevesinde işletme ve bakım binasıyla Asya havalandırma ve trafo binalarında güneş enerjisi santrallerini (GES) devreye alma çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Yüksek teknolojiye sahip inverterler ve optimum panel seçimleriyle tasarlanan GES'in yıllık üretiminin, tünel veri merkezlerinin elektrik ihtiyacını karşılayacağını ifade etti.

Tünelde yolcu ve sürüş güvenliğine büyük önem verdiklerini vurgulayan Uraloğlu, tüneldeki trafik akışının kontrol odasında bulunan operatörler tarafından 7 gün 24 saat izlendiğini belirtti. Ayrıca, olası acil durumlar için hazırlanan koruma planlarının Merkezi Denetim ve Veri Toplama Sistemi'ne (SCADA) tanımlandığını ekledi. Enerji, havalandırma, aydınlatma, trafik işaretleri, radyo anonsları ve geçiş kontrolü gibi sistemlerin bütünsel bir şekilde otomatik olarak çalıştığını dile getirdi. Uraloğlu, kaza veya araç arızaları gibi olağandışı durumların 400'den fazla kamera ve otomatik olay algılama sistemiyle tespit edildiğini belirtti.

Avrasya Tüneli, son 7 yılda ekonomiye 1,5 milyar dolarlık bir katkı sağladı

ACİL DURUMLARA MÜDAHALE 2 DAKİKANIN ALTINDA

Uraloğlu, acil durumlarda özel olarak üretilmiş ve tünel yapısına uygun yangın söndürme teçhizatı bulunan motosikletlerle 2 dakikadan daha kısa bir sürede uzman acil durum ekiplerinin müdahale ettiğini belirtti.

Tünelde meydana gelebilecek beklenmedik olayların kurumlar arasındaki sorumluluklarını ele almak üzere 26 ana senaryo başlığı altında incelendiğini aktaran Uraloğlu, "Bugüne kadar gerçekleştirilen 13 başarılı tatbikat ve düzenli toplantılarla kurumlar arası koordinasyon devam ediyor" şeklinde konuştu. Avrasya Tüneli'nin planlanandan 8 ay önce, 3 yıl 11 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak birçok ilki başarıyla hayata geçirdiğini ve dünyada tünelcilik alanında yeni bir dönemin başlamasına öncülük ettiğini vurguladı. Projenin, alanında saygın kuruluşlar tarafından çeşitli kriterlere göre incelenerek 5'i uluslararası inşaat ödülü dahil olmak üzere 14 ödül aldığını ifade etti.

Editör: Yağmur Sezgin