Avrupa Merkez Bankası (ECB), son toplantısında refinansman faizini yüzde 4.50, mevduat faizini yüzde 4 ve marjinal fonlama faizini yüzde 4.75'te sabit bıraktı. Bu karar, 2023'ün son toplantısında faizleri ardışık olarak ikinci kez sabit tutarak, faiz oranlarını avro tarihindeki en yüksek seviyede koruma yolunda atılmış bir adım olarak değerlendirildi.

ECB'nin Temmuz 2022'den bu yana 10 toplantıda faiz oranlarını toplamda 450 baz puan artırdığı belirtildi.

Banka açıklamasında, önceki faiz artışlarının ekonomiyi güçlü bir şekilde etkilediği ve "Sıkılaşan finansman koşullarının talebi azalttığı, bu da enflasyonu aşağı çekmeye yardımcı olduğu" ifadeleri yer aldı.

ECB'nin açıklamasında, Yönetim Konseyi'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefine bağlılığı vurgulanarak, gelecekteki kararların politika faizlerini gerektiği kadar sıkı tutmayı amaçladığı belirtildi.

Ekonomik büyümenin kısa vadede baskı altında olmaya devam etmesi beklentisi dile getirilirken, açıklamada, "Faiz oranlarının para politikası duruşunu şekillendirmede temel bir araç olduğu" vurgulandı.

ECB, ileriye dönük faiz oranı görünümü hakkında değişiklik yapmazken, mevcut seviyelerde faiz oranlarının uzun bir süre korunması halinde enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaşabileceğine dikkat çekti.

ECB BİLANÇOSUNU DAHA HIZLI KÜÇÜLTMEYE KARAR VERDİ

ECB'nin karar metninde, Eurosistem bilançosunun normalleşmesine odaklanılarak, 1,7 trilyon avroluk Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) 2024 sonrasında yeniden yatırıma dönüşmeyeceği vurgulandı.

Evlenecek çiftlere faizsiz kredi hazırlıkları tamamlandı Evlenecek çiftlere faizsiz kredi hazırlıkları tamamlandı

Banka, PEPP programından elde edilen gelirin 2024'ün ikinci yarısından itibaren aylık 7,5 milyar avro azaltılacağını açıkladı.

Ayrıca, ECB'nin yeni makroekonomik tahminlerine göre, kısa ve orta vadede daha az fiyat baskısı beklenirken, aynı zamanda ekonominin önemli ölçüde daha zayıf olacağı öngörüsü dile getirildi.

ECB'nin enflasyon beklentilerine göre, 2023 için beklenen enflasyon oranı yüzde 5,4'e düşerken, 2024 için yüzde 2,7'ye, 2025 için ise yüzde 2,1'e sabitlendi.

Avro Bölgesi büyüme tahminleri de revize edilerek, 2023 için yüzde 0,7'den 0,6'ya, 2024 için yüzde 1'den 0,8'e düşürüldü ve 2025 için yüzde 1,5'lik bir tahmin açıklandı.

Kasım ayında Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yüzde 2,4 olarak kaydedilmişti.

Editör: Yağmur Sezgin