Son zamla motorin fiyatı rekor seviyeye yükseldi Son zamla motorin fiyatı rekor seviyeye yükseldi
Bakan Dönmez Karadeniz gazı tarihini açıkladı. Enerji Bakanı Dönmez, Türkiye'de kurulacak doğalgaz nakil merkezi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, yasal altyapının tamamlanması için kanunlarda yapılacak değişikliklerin önümüzdeki günlerde TBMM gündemine geleceğini bildirdi. Karadeniz gazı ile ilgili detaylar Erişim Haber’de.

Bakan Dönmez'den Karadeniz gazı açıklaması

Trakya'da kurulması planlanan doğalgaz merkezi ile ilgili çalışmaların hukuki sürecinin detaylarını anlattı. Dönmez, hedeflerinin bir yıl içinde faaliyete geçirmek olduğunu belirtti. Bakan Dönmez, "Önümüzdeki günlerde iki yasa değişikliği Meclis gündemine gelecek. Ondan sonra da hukuki altyapı büyük ölçüde tamamlanmış olacak." açıklamalarında bulundu. Depremlerin, Karadeniz gazını evlere ulaştıracak proje ile ilgili çalışmalara etkisine de değinen Dönmez, "Deprem bölgesinden gelen bazı çalışanlarımız ailelerine bakmak zorunda kaldı. Bu da biraz etkileyecek ama ben arkadaşlarımla bölgeye gideceğim, tekrar değerlendireceğiz." ifadelerini kullandı. Dönmez, projeyi yerinde incelediğinde tarihin netleşebileceğini vurguladı. Dönmez, orada çalışanların bir kısmının Elbistan başta olmak üzere o bölgede yaşayan arkadaşları olduğu için Nisan ayına kadar süreceğini söyledi. Dönmez, “Biraz gecikme olabilir ama uzun sürmeyecek.” ifadelerini kullandı. [caption id="attachment_6680" align="alignnone" width="1024"]Bakan Dönmez Karadeniz gazı için tahmini tarihi açıkladı Bakan Dönmez Karadeniz gazı için tahmini tarihi açıkladı[/caption]

Karadeniz’de ne kadar gaz var?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılının son kabine toplantısının ardından Karadeniz'de yeni bir doğal gaz rezervinin bulunduğunu açıkladı. Erdoğan, Fatih gemisinin Çaycuma açıklarında 29 Ekim'de başlattığı Çaycuma-1 sondajında 58 milyar metreküplük bu rezervin denizin 3 bin 23 metre altında bulunduğunu söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği gaz rezervlerinin "dünyanın en yetkin rezerv değerlendirme şirketi" tarafından incelendiğini ve rezerv miktarının 540 milyar metreküpten 652 milyar metreküpe çıktığını da söyledi. Erdoğan, “Çaycuma doğal gaz girişiyle birlikte Türkiye'deki toplam gaz rezerv hacmi 710 milyar metreküpe çıktı. Kuyu sayısı, boru ölçüsü, kompresör gibi faktörler sahadaki üretim miktarımızı ilerleyen günlerde belirleyecektir.” ifadelerini kullandı.

Karadeniz gazı ne kadar yeter?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke ekonomisi için büyük önem taşıyan Karadeniz'deki sahalardan çıkan doğal gazın 2023 yılında Türkiye'ye ulaşacağını duyurdu. Erdoğan, "540 milyar metreküp doğal gaz bulduk. Bu gaz rezervi Türkiye'deki tüm konutların ve meskenlerin ihtiyacını 30 yıl boyunca karşılayabilecek büyüklüktedir. Bu gaz rezervinin 2023 yılının ilk çeyreğinde sisteme dahil edilmesi beklenmektedir." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim