Petrol fiyatları, OPEC+'nın üretim kesintilerini uzatma ve artırma taahhüdünün, fiyatlardaki düşüşü durduramaması sonrasında arz fazlası endişeleriyle birlikte beş ayın en düşük seviyesinin hemen üzerinde sabitlenmiş durumda.

Petrol fiyatlarındaki değişimlerin arka planında OPEC+'nın üretim kesintileriyle ilgili belirsizlikler var gibi görünüyor. Brent ve ABD ham petrolü vadeli işlem eğrileri, ileriye dönük süreçte arzın talebin önünde seyredeceği yönünde bir işaret gösteriyor. Brent'in altı aylık farkı, varil başına 18 sent ile son bir yılın en düşük seviyesine yakın. Sadece bir ay önce bu fark 1,66 dolardı. OPEC+'nın, artan üretim ve dış tedarikçilerin etkisiyle arz fazlasını kontrol altına alma konusundaki başarısı, piyasalarda önemli bir etken olarak değerlendiriliyor.

Evlenecek çiftlere faizsiz kredi hazırlıkları tamamlandı Evlenecek çiftlere faizsiz kredi hazırlıkları tamamlandı

Petrol fiyatları, son yedi haftada gösterdiği düşüşle 2018'den bu yana en uzun süreli gerilemeyi yaşadı ve Eylül sonundan bu yana yaklaşık beşte bir oranında değer kaybetti. Çin'in tüketim büyümesindeki potansiyel yavaşlama ve ABD'de olası bir resesyon endişesi, talep üzerinde belirleyici oluyor.

Petrol fiyatları düşüşte

Petrol fiyatları, son yedi haftada gösterdiği düşüşle 2018'den bu yana en uzun süreli gerilemeyi yaşadı ve Eylül sonundan bu yana yaklaşık beşte bir oranında değer kaybetti. Önümüzdeki dönemde, Çin'de tüketim büyümesinin yavaşlaması ve ABD'de olası bir resesyon endişesi talep üzerinde baskı oluşturuyor.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, Citigroup'un açıklamaları fiyatların istikrarlı seyrini korumak için OPEC+ ülkelerinin üretim kısıtlamalarını 70 ila 80 dolar aralığında tutması gerektiğini vurguluyor. Commonwealth Bank of Australia'dan analist Vivek Dhar ise, OPEC+ ülkelerinin gönüllü olarak gerçekleştirdiği üretim kesintilerine devam etmesi ve küresel petrol stoklarındaki artışı kontrol etmesi durumunda petrol fiyatlarının temel bir destek bulabileceğini belirtiyor. Ancak, küresel petrol talebinin ilerleyişi hala belirsizlik taşıyor ve bu da piyasalarda belirgin bir tartışma konusu olarak öne çıkıyor. Gelecekteki talep düzeylerinin ve üretim kısıtlamalarının fiyatları nasıl etkileyeceği konusundaki belirsizlikler, petrol piyasasında bir miktar belirsizlik yaratıyor.

Bu durum, petrol fiyatlarının gelecek dönemdeki seyrini belirleyen önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Talepteki değişimler ve üretim kısıtlamaları gibi faktörlerin petrol piyasasındaki dengeler üzerindeki etkileri, ilerleyen süreçte fiyatların seyri konusunda belirleyici olacak gibi görünüyor.

Editör: Yağmur Sezgin