Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) duyurusuna göre, Dr. Hafize Gaye Erkan, reel sektör görüşmeleri bağlamında TİM Sektörler Konseyi toplantısına iştirak etti.

TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlenen toplantıda, katılımcılar karşılıklı değerlendirmelerde bulunurken, ihracatçıların gözünde önemli olan konular geniş bir çerçevede ele alındı.

TCMB Başkanı Erkan, bu toplantı vesilesiyle fiyat istikrarının, dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme için ne denli kritik olduğuna vurgu yaparak, ihracatçıların dış talepten kaynaklanan zorluklarıyla ekonominin güçlü yönlerinin farkında olduklarını ifade etti.

Erkan, merkez bankalarının toplumsal refaha katkı sağlamasının, para politikasının fiyat istikrarına odaklanmasıyla mümkün olduğunu belirtti ve "Bu hedef, genel denge ve sürdürülebilirlik açısından ekonominin reel sektörünü de yakından takip etmeyi gerektiriyor. Bu bağlamda, ihracatçılarımızın ekonomiye yönelik projeksiyonları, eğilimleri ve görüşleri, değerlendirmelerimiz açısından büyük önem taşıyor." dedi.

Erkan, küresel ekonominin değişim süreciyle birlikte Türkiye'nin artan potansiyelinden bahsederek, "Fiyat istikrarı, öngörülebilirliğin artmasıyla birlikte sizlerin bu potansiyeli gerçekleştirmesine en büyük destekçi olacaktır." şeklinde konuştu.

Uygulanan politikanın etkisinin zaman içinde görüldüğünü, aynı zamanda bazı olumlu işaretlerin de görülmeye başlandığını vurgulayan Erkan, "2024'ün ikinci yarısında başlayacak olan enflasyonla mücadele dönemi öncesi geçiş aşamasında, talepte bir dengeleme yaşanırken, doğru politika tasarımlarıyla üretimin devamlılığını desteklemeye devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.

Üzerinde durulan Kasım Ayı Para Politikası Kurulu'nun kararına atıfta bulunan TCMB Başkanı Erkan, enflasyonun düşürülmesi için gereken parasal sıkılaşma seviyesine büyük ölçüde yaklaşıldığını vurguladı.

Türk lirasına geçiş konusunun geldiğine dikkat çeken Erkan, "Bu geçişin en belirgin etkilerini mevduat gelişmelerinde gözlemliyoruz. Mayıs ayı sonunda durma noktasına gelen kredi akışına hızla müdahale ederek piyasa dinamiklerinin yeniden sağlanmasını sağladık. Bireysel kredilerdeki aşırılığın ve enflasyon üzerindeki etkilerin önüne geçerken, ticari krediler ise üretim kapasitesine katkıda bulunmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Erkan, reeskont kredisi günlük limitlerinin 10 katına çıkarılması, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) kapsamında yapılan 3 yıllık 300 milyar liralık limit tahsisinin yanı sıra, maliyet avantajlarının sunulması ve erişimdeki engellerin kaldırılmasını içeren uygulamaları açıkladı.

Reeskont limitlerindeki güncellemenin etki analizleri çerçevesinde ele alındığını vurgulayan Erkan, "Firmaların finansmana ulaşımı ve finansman koşullarına destek olmak adına ihracat ve yatırım potansiyeline destek sağlamaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

2024 yılsonu enflasyon ve dolar beklentileri yükseldi 2024 yılsonu enflasyon ve dolar beklentileri yükseldi

"ÇOK VERİMLİ BİR TOPLANTI OLDU"

Üst düzey bir yetkili olan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olarak ihracatçıların sorunlarına yakından odaklandığını belirterek, ihracatçıların uzun süredir finansmana erişim konusunda zorluklar yaşadığını hatırlattı.

Gültepe, Erkan'ın Merkez Bankası Başkanı olmasının ardından ihracatçıların finansmana erişimi konusunda önemli gelişmeler kaydedildiğini ifade etti. Eximbank'ın kredi hacminin artırıldığını, reeskont kredilerinin günlük hacminin 10 kat artırılarak 3 milyar liraya çıkarıldığını, reeskont kredilerindeki iskonto oranının geçen ay sabitlendiğini dile getirdi. Ayrıca Ankara'nın üretimi ve ihracatı önceleyen bir ekonomi yönetimine sahip olduğunu vurguladı.

Erkan'ın TİM'i ziyaretinin ihracata ve ihracatçıya verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirten Gültepe, bu ziyarette ihracatçıların güncel sorunlarını, 2028'de hedeflenen ihracat rakamlarını ve beklentilerini dile getirdiklerini ifade etti. Sektörler Konseyi üyelerinin kendi sektörlerine özel talep ve önerilerini de aktardığını belirtti.

Gültepe, Hafize Gaye Erkan'ın Merkez Bankası Başkanlığı görevine başlamasıyla istişare ve ortak akıl ile yaklaşılan olumlu bir iklimin oluştuğunu söyledi. Bu iklimin ihracatın büyümesine olumlu yansıyacağına inandığını ifade etti.

Editör: Yağmur Sezgin