Tarımsal ürünlerin gelişimini izleyen TMO, kasım ayındaki yağışların etkisiyle "Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi" hazırladı.

Analiz, Türkiye genelindeki yağışların normal döneme göre yüzde 88 arttığını ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 100'den fazla bir artış gösterdiğini ortaya koydu. Ülke genelinde son 34 yılın en yağışlı kasım ayı yaşandı.

Bölgesel yağışlarda ise tüm bölgelerde artış görüldü, özellikle Marmara, Ege ve Doğu Anadolu bölgeleri normalin üzerinde yağış aldı. Marmara Bölgesi'nde ise geçen ay yağışlar, son 63 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Kasım ayının sonuna gelindiğinde kışlık hububat ekimleri ülke genelinde yüzde 85 seviyesine ulaştı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde kışlık ekimler tamamlanırken, diğer bölgelerde özellikle pamuk, ikinci ürün mısır ve şeker pancarı gibi hasatı yapılan alanlarda ekim çalışmaları devam ediyor ve bu alanların ocak ayı ortalarında tamamlanması bekleniyor.

Sulanabilen ve erken ekim yapılan alanlarda bitki gelişimi normal seyirde ilerliyor. Ancak kıraç alanlarda, kasımdaki yağışların etkisiyle bitki çıkışlarının normal seviyede devam ettiği gözlemlendi.

Yağışların etkisiyle Konya, Çorum ve Afyonkarahisar'ın bazı kıraç bölgeleri hariç, genel olarak bitki çıkışlarının normale döndüğü belirlendi.

Kuraklık stresi çoğu ilçede ortadan kalktı

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi arttı Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi arttı

Konya'da ekim ayında yağış miktarlarının normalin altında olması nedeniyle kıraç bölgelerde tohumların çimlenme sürecinde zorlanmalar yaşanırken, kasım ayındaki son yağışlar bu kuraklık stresini büyük ölçüde ortadan kaldırdı.

Ege Bölgesi'nde ise kasım yağışlarının yeterli ve dengeli dağılımı, özellikle erken ekim yapılan kıraç alanlarda tohumların çimlenmesini ve bitki gelişimini kusursuz bir şekilde tamamladı.

Ayrıca, saha incelemeleri ve gözlemler, bu yıl ülke genelinde mısır ve diğer alternatif ürünlerin hububat tarlalarına geçiş yapacağını, buğday ve arpada ekilen alanlarda geçen yıla oranla artış olabileceğini öngörüyor.

Editör: Yağmur Sezgin