1 metreküp doğalgaz kaç TL 2023? Metreküp doğal gaz hesaplaması nasıl yapılır? Ücretsiz doğalgazın son tarihleri, kötü hava koşullarının etkisiyle tekrar gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçtiğimiz Nisan ayında duyurulan ücretsiz doğalgaz kampanyası kapsamında, mutfak ve sıcak su için kullanılan doğalgazın aylık 25 metreküpü ücretsiz olacak. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, dağıtım şirketleri belirlenen tarihe kadar, ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaçlarını ayda en az bir kere okumak ve okuma bildirimi bırakmakla yükümlü olacak.

1 METREKÜP DOĞALGAZ KAÇ TL 2023?

BOTAŞ'ın internet sitesinde ekimde geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarife tablosu yayımlandı. Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine ekimde uygulayacağı satış fiyatı 1000 metreküp doğal gaz için 4 bin 80 lira olarak açıklandı.

Sanayi abonelerinin tarifesi, kademe 1 için 1000 metreküp doğalgazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 374 lira olarak belirlendi. Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğalgazın fiyatı 12 bin lira olarak duyuruldu. Doğalgazda fiyat tarifeleri aylık hesaplanıyor.

METREKÜP DOĞAL GAZ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Doğalgaz sayıcınızı düzenli bir şekilde okuyorsanız aylık olarak ne kadar metreküp faz tükettiğinizi tahmin edebilmeniz mümkündür. Kış aylarında havanın soğuması ile bu tüketimler değişkenlik gösterebilmektedir. Aylık tüketiminizin hacmini tam olarak bilmiyorsanız sayacınızın endeksini not edebilirsiniz. Daha sonraki ay gelen faturanın endeksi ile karşılaştırma yapabilirsiniz.

Son zamla motorin fiyatı rekor seviyeye yükseldi Son zamla motorin fiyatı rekor seviyeye yükseldi
  • Sayaçtan ölçülen hacim = son endeks – ilk endeks
  • Bu değer hesaplandıktan sonra düzeltilmiş tüketimi bulmanız gerekmektedir.
  • Düzeltilmiş tüketim = sayaçtan ölçülen hacim X düzeltme katsayısı

Doğalgaz faturasını hesaplayabilmek için ilk önce o ay ne kadar doğalgaz harcadığınızı bilmeniz gerekmektedir. Doğalgaz sayacınıza giderek o ay yakmış olduğunuz doğalgazın endeksini görebilirsiniz. Bir önceki ay faturanızda yer alan son endeksine bakmalı ve bu endeksleri birbirinden çıkarmalısınız. Böylece doğalgaz hesaplamak için kullanılan ayda ki doğalgaz hacminden geçmiş olan ayın hacmini çıkartıp o ayda kullanılmış olan doğalgaz hacmini bulacaksınız.

Doğalgaz, gaz olduğundan dolayı hem sıkıştırılmış hem de akışkan bir yapıya sahip olduğundan dolayı faturalamada yer alan düzeltme katsayısı ile o ay da kullanılmış olan doğalgaz hacmi çarpılmaktadır. Bu sonuca da düzeltilmiş tüketim ismi verilmektedir.

Bu düzeltilmiş tüketim sonrasında 1 metreküp doğalgazın yakılması ile ortaya çıkmış olan enerji miktarı ile çarpılmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda doğalgaz firmasının tüketim başına ücretini bularak faturanızı hesaplamanız mümkündür.

  • Doğalgaz faturası;
  • Dağıtım şirketine,
  • Sayacın bulunduğu konuma, il, ilçeye göre,
  • Sayaç türüne göre,
  • Sayaç ölçüm basıncına göre

Değişkenlik gösterebilmektedir. Bölgenizde olan doğalgaz firmasını arayarak ya da internet sitesinden o ay ki düzeltme kayşasını öğrenebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi