Çalışan emeklilere yönelik 5.000 TL ikramiye ödemeleri konusundaki tarih beklentileri her geçen gün artıyor. Milyonlarca emekli, yeni yıl öncesinde hesaplarına bu ikramiyelerin yatırılıp yatırılmayacağını merak ediyor. Meclis'te teklifin yasalaşmasını bekleyen birçok kişi, Bakanlık tarafından yapılacak açıklamayı bekliyor. Ancak, bu teklifin Meclis'te yasalaşıp yasalaşmadığı konusunda net bir bilgi henüz bulunmuyor.

Emeklilere 5000 TL yatırılacak mı Emekliye 5000 TL ikramiye ödemelerinde son durum…

ÇALIŞAN EMEKLİYE 5000 TL İKRAMİYE NE ZAMAN YASALAŞACAK?

AK Parti kaynaklarına göre, TBMM Genel Kurulu'nun 2024 yılı Merkez Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2022 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri sonrasında ara vermeden çalışmalarına devam edeceği belirtiliyor. Bütçe maratonunun 25 Aralık'ta tamamlanması planlanan Genel Kurul'da, ekonomiye dair düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin değerlendirilmesine devam edilecek. 86 maddelik teklifin 43 maddesi öncesinde kabul edilmişti ve kalan maddelerin görüşülmesine devam edilecek.

Emeklilere 5000 TL yatırılacak mı Emekliye 5000 TL ikramiye ödemelerinde son durum…3

Söz konusu teklif, çalışan emeklilere 5.000 lira ödenmesini de içermekte. Bu ödemenin yeni yıl öncesinde yasalaşması ve uygulamaya konması, Genel Kurul'un gündeminde. Teklifin yasalaşmasının ardından Genel Kurul'un çalışmalarına ara vermesi planlanıyor.

ÇALIŞAN EMEKLİLERE 5000 TL İKRAMİYE NE ZAMAN YATACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışan emeklilere yönelik ikramiye ödemesi üzerine bir çalışma başlattı.

Emeklilere 5000 TL yatırılacak mı Emekliye 5000 TL ikramiye ödemelerinde son durum…2

Bu kapsamda yapılan çalışmanın Meclis'te onaylanmasıyla birlikte çalışan emeklilere 5000 TL ikramiye ödemelerinin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ÇALIŞMAYAN EMEKLİYE İKRAMİYE YATIRILMIŞTI

Emeklilere yönelik olarak 5 bin lira ödemesini içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda onaylanmış ve yasalaşmıştı. Bu ödeme, 2023 Ekim ödeme döneminde gelir veya aylık alan sigortalılara ve hak sahiplerine tek seferlik olarak yapılmıştı.

Bu ödemelerin, kasım ayının ilk iki haftasında emeklilerin hesaplarına yatırıldığı biliniyordu.

Emeklilere 5000 TL yatırılacak mı Emekliye 5000 TL ikramiye ödemelerinde son durum…5

4 MİLYON 689 BİN KİŞİ İKRAMİYEDEN YARARLANACAK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, çalışan emeklilere yönelik yapılan 5 bin lira ödemesinden 4 milyon 688 bin 945 kişinin yararlanacağını duyurdu.

Muş, teklifte bu ödemeye ilişkin bir düzenleme olduğunu belirterek şunları söyledi: "Gelir ve aylık alan emekli ve hak sahiplerine 2 Kasım 2023'te tek seferlik 5 bin lira ödeme yapılmasına ilişkin kanuni düzenleme yürürlüğe girdi. Kasım ayında 10 milyon 429 bin 922 kişiye 44 milyar 468 milyon 838 bin 223 lira 34 kuruş ödeme yapıldı.

Bu kapsamda daha önce ödeme yapılmayan 4 milyon 688 bin 945 emekliye 5 bin lira ödeme yapılacak. Çalışan emeklilere yönelik bu ödemeyle ilgili ek maliyetin yaklaşık 23 milyar lira olması öngörülüyor."

Emeklilere 5000 TL yatırılacak mı Emekliye 5000 TL ikramiye ödemelerinde son durum…4

2024 engelli maaşı ne kadar, kaç TL? Engelli aylıkları ne kadar oldu? 2024 engelli maaşı ne kadar, kaç TL? Engelli aylıkları ne kadar oldu?

ÇİFTÇİLER 5000 TL İKRAMİYE ALACAK MI?

Ülkemizdeki emekli ikramiyesi tartışmaları devam ederken, çalışan emeklilere 5 bin lira ödemesi konusundaki düzenlemenin başlangıçta çiftçileri ve BAĞKUR'lu esnafı kapsamadığı ortaya çıkmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son açıklamalarına göre, bu durum değişecek. Erdoğan, "İlk düzenlemeden faydalanamayan, çiftçi ve BAĞKUR’lu esnaf emeklimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklimiz de 5 bin TL ödeme imkanından yararlanacak" dedi.

Bu kapsamda yapılan çalışma, çiftçilerin de 5000 TL ikramiye ödemesinden yararlanabilmesini sağlayacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş, özellikle çalışan emeklileri hedefleyen 5 bin lira ödemesine dair bilgi verirken, önceki düzenleme kapsamında ödeme alamamış olan 4 milyon 688 bin 945 emeklinin de bu ödemeyle buluşacağını açıkladı. Bu düzenlemeyle birlikte toplamda 23 milyar liraya yakın bir maliyetin öngörüldüğü belirtiliyor.

Editör: Yağmur Sezgin