Cumhurbaşkanı Erdoğan 2023 asgari ücretin yüzde 54,6 zamla 8506 TL olarak uygulanacağını açıkladı. Asgari ücret zam oranının açıklanması ardından asgari ücrete bağlı olarak diğer kalem ödeneklerinden biri olan kıdem ve ihbar tazminatı ne kadar olacağı merak konusu oldu. İşte Kıdem ihbar tazminatı 2023 ne kadar oldu? Kıdem ve ihbar tazminatı kaç TL? soruların yanıtı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni yıla sayılı günler kala milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren 2023 asgari ücreti belli oldu. Asgari ücrete uygulanacak zam oranının belirlenmesiyle birlikte 2023 yılı içerisinde geçerli olacak olan kıdem ve ihbar tazminatın ne kadar olacağı merak konusu oldu. İşte kıdem ve ihbar tazminatı ile ilgili detaylar. KIDEM İHBAR TAZMİNATI 2023 NE KADAR OLDU? Cumhurbaşkanı Erdoğan Asgari ücret yüzde 54.5 zamla 8500 TL oldu. Kıdem ve ihbar tazminatı için gözler asgari ücrete çevrilmişti. Yeni zam oranıyla birlikte asgari ücretli çalışanın brüt maaşı 10 bin 8 lira oldu. Böylece asgari ücretli birisi iş yerinde 1 yıl çalıştıktan sonra hak ettiği kıdem tazminatı 10 bin 8 lira olarak gerçekleşti. Bu rakamdan binde 7,59 oranında damga vergisi düşüldükten sonra varsa ihbar tazminatı da eklenerek kıdem tazminatı ödemesi gerçekleştirilecek. KIDEM VE İHBAR TAZMİNATI KAÇ TL? İhbar tazminatı hem işverenleri hem de çalışanları yakından ilgilendiren bir konudur. Süresi belirli olmayan iş sözleşmeleri sona erdirilirken kanuni bildirim süreleriyle alakalı taraflar için bazı şartlar bulunur. Bu şartları yerine getirmeyen tarafın ödemekle mükellef olduğu tazminat türü ihbar tazminatıdır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesi dâhilinde ihbar süreleri ile ilgili bilgi açıkça belirtilmiştir. İşverenler veya çalışanlar, Kanun'da belirtilmiş olan ihbar sürelerini birbirine tanımak zorundadır. İhbar süreleri şu şekildedir:

  • Çalışma süresi 6 aydan az sürmüş çalışan için: 14 gün (2 hafta)
  • Çalışma süresi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş çalışan için: 28 gün (4 hafta)
  • Çalışma süresi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş çalışan için: 42 gün (6 hafta)
  • Çalışma süresi 3 yıldan daha fazla sürmüş çalışan için: 56 gün ( 8 hafta)

Yukarıdaki ihbar sürelerine uymayan işveren veya çalışan bu sürenin ücretini tazminat olarak ödemek zorundadır. İhbar tazminatı hesaplama şekli ise şu şekildedir:

Anlaşmaların kronolojik sıralaması nasıl? Anlaşmaların tarihi sıralaması! Anlaşmaların kronolojik sıralaması nasıl? Anlaşmaların tarihi sıralaması!
  • 6 aydan az çalışanlara 2 haftalık maaş karşılığı tazminat ödenir.
  • İhbar tazminatı hesaplama için giydirilmiş brüt ücreti üzerinden ihbar süreleri dikkate alınır. Bu hesaplamaya işçinin yemek ve yol masrafları ile birlikte erzak, ikramiye gibi sürekli yapılan ödemeler de dâhildir.
  • 6 ay ile 1,5 sene arası çalışanlara 4 haftalık maaş karşılığı tazminat ödenir.
  • 1,5 yıl ile 3 yıl arası çalışan işçilere 6 haftalık maaş karşılığı tazminat ödenir.
  • 3 seneden fazla çalışan işçilere ise 8 haftalık maaş karşılığı ihbar tazminatı ödenir.
  • Kaynak : https://fikrikalem.com/

Editör: TE Bilisim